Na moim Instagramie czy tutaj, na blogu zdarzało mi się już poruszać kwestie dotyczące żywienia. Dzieliłam się z Wami przepisami na różnego rodzaju jedzenie – przepisami na słodycze, śniadania czy obiady. Postanowiłam wrócić do tego tematu w tym wpisie i chcę tym samym przybliżyć Wam kilka pomysłów na pyszne dania, w których rolę główną odgrywa indyk. Zabiorę dziś Was na niezwykłą podróż po świecie, w celu poszukiwania smaków świata.
Zaczniemy od lotu za ocean do Stanów Zjednoczonych, później wpadniemy na hiszpańską fiestę, by znowu przenieść się na drugi kraniec świata i zanurzyć się w smaki Orientu. Naszą przygodę zwieńczy włoska kolacja z widokiem na Koloseum. Jesteście gotowi? Zapraszam!
Ojczyzna marzeń i burgera
Zaczniemy od kuchni amerykańskiej, która niewątpliwie kojarzy się zwykle z popularnymi na całym świecie hamburgerami, hot-dogami czy innymi szybkimi daniami. Jednak nie tylko fast foody charakteryzują tę kuchnię, bowiem występuje w niej też inna żywność. Najlepszym zatem określeniem dla tejże kuchni może być różnorodność, bo w jej skład wchodzą także zarówno posiłki rybne i te w roli głównej z owoców morza (wschodnie wybrzeże), jak i dania z kukurydzy i wołowiny (środkowy zachód). Cały kraj natomiast spaja tradycyjny pieczony indyk serwowany na Święto Dziękczynienia.
Pieczony indyk w stylu Święta Dziękczynienia
Składniki dla 4 osób:
- ok. 5-6 kilogramowy indyk,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz oraz ulubione zioła do mięsa.
Składniki na nadzienie:
- 2 kwaśne jabłka,
- migdały,
- orzechy włoskie i laskowe,
- suszona żurawina,
- 2 łyżki miodu,
- rodzynki.
Przygotowanie nadzienia:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
2. Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie
obieramy. Obrane migdały oraz orzechy układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy, aż się zrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
3. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wraz ze wszystkimi składnikami nadzienia. Dodajemy miód i wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie indyka:
1. Dzień wcześniej zalewamy indyka zimną, osoloną wodą wraz z przyprawami i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.
2. Następnego dnia zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Później osuszamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Na zakończenie zszywamy indyka bawełnianą nitką. Smarujemy go oliwą i wkładamy do polanej oliwą brytfanny.
3. Indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170. W ten sposób pozostanie on soczysty w środku. (Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kg to ok. 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny. Warto regularnie polewać mięso sosem własnym lub wodą. )
4. Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy. Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu.
Śródziemnomorskie specjały i gorący temperament Hiszpanii
Kuchnia hiszpańska jest słoneczna i kolorowa, tak samo jak skąpany w słońcu kraj, z którego się ona wywodzi. Cechuje ją różnorodność. Na północy Hiszpanii królują dary Atlantyku, czyli ryby i owoce morza, a w jadłospisach mieszkańców obecny jest nabiał. Region ten jest bowiem znany z produkcji mleka i serów. Wschodnie wybrzeże kraju zaś to oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran występujące często w połączeniu z owocami morza i górskimi produktami. Kuchnię katalońską charakteryzują z kolei potrawy słodko-pikantne – duszone ryby, ślimaki i kilka charakterystycznych sosów. Natomiast owoce i warzywa, takie jak papryka nora rosną na przybrzeżnych terenach Walencji i Murcji. Południowa Hiszpania to kuchnia andaluzyjska, np. ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki czy winogrona. Podstawą jadłospisu w górskich regionach kraju są gulasze i groch. Kuchnia środkowej Hiszpanii zdominowana jest natomiast przez dania mięsne. To tutaj na talerzach goszczą dziczyzna, bażanty czy kuropatwy. Dominują też jednogarnkowe potrawy z duszonej fasoli lub grochu. Dużą różnorodność widać również w kulinarnych tradycjach hiszpańskich wysp. Podstawą dań są wieprzowina, zupy i potrawy z warzyw, a znana na całym świecie ostra kiełbasa sobrassada pochodzi z Majorki. Jeśli chodzi o indyka, i Hiszpanie mają swoje tradycje kulinarne z nim związane. Gości on na nich stołach m.in. w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia (Wigilia w Hiszpanii nie jest postna). Jedną z potraw mięsnych wówczas jest indyk nadziewany truflami.
Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim
Składniki dla 2 osób:
- 2 podudzia indycze bez skóry,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- 1 puszka pomidorów pelatti,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 szalotki,
- 100 gram zielonych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka.
Przygotowanie:
1. Mięso z indyka obficie nacieramy ziołami prowansalskimi i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2. W międzyczasie szykujemy pozostałe składniki. Cukinię kroimy w grubą kostkę, obrane
szalotki kroimy na cztery części, paprykę w grube paski, czosnek w plastry.
3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy podudzia z indyka. Przesuwamy podudzia na bok garnka, a następnie dodajemy cebule, cukinię i czosnek. Wszystko razem smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy puszkę pomidorów, kapary i oliwki. Na powstałym sosie umieszczamy indyka.
4. Mięso dusimy pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas mieszając.

Zanurzenie w Orient
Smaki Azji inspirują rzesze kulinarnych zapaleńców na całym świecie. Serwowane są w restauracjach, jednak daleko im często do uchwycenia prawdziwej natury orientalnych kuchni. Popularna jest kuchnia tajska, w której to nie brakuje mięsa, szczególnie białego, owoców morza oraz aromatycznych i niekiedy bardzo wyrazistych przypraw, jak m.in. imbir, chilli, trawa cytrynowa czy galangal. Jednym z popularniejszych składników kuchni tajskiej, łagodzącym tamtejsze ostre smaki, jest mleczko kokosowe. W kulinarną tradycję Wietnamu zaś bardzo mocno wpisane są zupy, wśród których króluje słynna zupa pho. Samo “pho” w jej nazwie nawiązuje do pociętego na cienkie wstążki makaronu ryżowego. Zupę podaje się z wołowiną, kaczką albo z kurczakiem, przy czym dodatki nie są gotowane w zupie, a jedynie w niej sparzone. Sztandarowe dania kuchni wietnamskiej to również placki (Banh Nam czy Nem) i naleśniki (Banh Xeo), często stanowiące przekąskę lub będące uzupełnieniem innych popularnych w tym regionie dań. Nasza podróż po Oriencie kończy się na kuchni chińskiej. Charakteryzuje ją bardzo bogata ilość przypraw, tworząca oryginalne i właściwe dla tych obszarów aromaty. Mieszkańcy Państwa Środka chętnie sięgają po imbir, pieprz syczuański, ocet ryżowy, a także sosy – ostrygowy, sojowy czy hoisin. Podstawą kuchni chińskiej są warzywa, które występują m.in. pod postacią nadzienia do pierożków, sajgonek czy jako dodatek do makaronu. Ważne miejsce w tradycji kulinarnej tego regionu zajmują również mięsa, zarówno białe, jak i czerwone, z których powstają m.in kurczak gongbao, kaczka po pekińsku czy pierożki wonton.
Indyk w sosie orientalnym
Składniki dla 2 osób:
- ok. 1 kg mięsa z indyka, np. z udźca,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki pasty z ostrej papryki,
- 4 łodygi selera naciowego,
- korzeń imbiru,
- sos sojowy,
- szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
- łyżeczka curry,
- mleczko kokosowe.
Przygotowanie:
1. Marynata: przez praskę przeciskamy ząbki czosnku, obieramy i ścieramy na drobnej tarce
korzeń imbiru. Całość łączymy z 6 łyżkami sosu sojowego i dokładnie mieszamy.
2. Mięso z indyka kroimy jak na gulasz i polewamy marynatą. Odstawiamy całość na 2-3 godziny do lodówki.
3. Po wskazanym czasie rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej mięso. Gdy indyk delikatnie się zarumieni, dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy całość ok. 20-30 min.
4. Do dwóch łyżek pasty paprykowej dodajemy łyżeczkę curry, całość mieszamy.
Przygotowujemy również szklankę bulionu. Pastę paprykową z curry i bulion dodajemy na patelnię. Całość dusimy do momentu miękkości selera.
5. Na sam koniec dodajemy mleczko kokosowe.
6. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Kolacja z widokiem na Koloseum
Po dalekiej podróży do egzotycznych krajów warto powrócić ponownie do Europy i zagłębić się w temacie kuchni włoskiej. W kuchni tej bardzo lubiane są przyprawy takie jak bazylia, oregano, kolendra, estragon, rozmaryn czy tymianek. Kulinarna tradycja Włoch kojarzy się głównie z daniami mącznymi – pizza, makarony. Włosi słyną z produkcji wybornej oliwy z oliwek oraz dań z wykorzystaniem owoców morza. Włochy to również ojczyzna słynnych serów (parmezan, mozzarella czy mascarpone), szynki parmeńskiej i wyśmienitych warzyw (pomidory, karczochy, seler naciowy). Ale... czy we Włoszech jada się indyka? Oczywiście, że tak! Mięso z indyka zajmuje ważne miejsce na bożonarodzeniowym stole mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Indyk z pieczonymi ziemniakami i warzywami sprawdza się tu bardzo dobrze.
Pieczone mięso z indyka z pomidorami i ziołami
Składniki dla 2 osób:
- 400g fileta z indyka,
- 4 pomidory,
- 10 ząbków czosnku,
- świeże zioła: liście szałwii, 2 łodyżki estragonu, łyżeczka, oregano, 10 listków bazylii,
- 2 łyżki oliwy,
- krem balsamiczny,
- sól, pieprz,
- łyżka drobno startego parmezanu.
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Filet z indyka kroimy na plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w cząstki.
3. Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą. Następnie dodajemy pomidory, ząbki czosnku (nie muszą być obrane), zioła. Całość skrapiamy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem i pieczemy 20 minut.
4. Przerywamy pieczenie, skrapiamy całość kremem balsamicznym i układamy plastry indyka. Dodajemy oliwę. Całość pieczemy ok. 30 minut do momentu, aż mięso będzie upieczone.
5. Po upieczeniu posypujemy całość świeżą bazylia. Na talerz nakładamy porcję pieczonych pomidorów z ziołami i filetem z indyka, wierzch posypujemy parmezanem.
Czyż to nie brzmi pysznie? ;)
Jak podobała Wam się nasza smakowita podróż?
Jadacie mięso z indyka? :)
Uwielbiam indyka! Chętnie skorzystam z Twoich przepisów bo często brak mi pomysłow na obiad :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! W takim razie smacznego! :)
UsuńSuper pomysły na obiad i chętnie z nich skorzystam bo czasem już brak pomysłów i na moim talerzu często ładują już te same dania w kółko 🙈
OdpowiedzUsuńIndyk jest bardzo zdrowym mięsem, lepszym od kurczaka. Kiedyś, gdy mieszkałam z mamą, często królował na naszym stole.
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką miłośniczką indyka, ale powinien zasmakować rodzicom. Pycha.
OdpowiedzUsuńSporo przepisów na smacznego indyka, serdecznie dziękuję za tyle kulinarnych inspiracji.
OdpowiedzUsuńLubię drób,więc chętnie skorzystam z powyższych przepisów. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńPodróż mi się podoba i tak apetycznie te przepisy brzmią, że az mi ślinka pociekła. Musze sobie zapisać i skorzystać z Twoich propozycji
OdpowiedzUsuńIndyk to nie jest moje ulubione danie ale mimo wszystko poczułąm się bardzo skuszona :)
OdpowiedzUsuń